Fix Speed ili Inverter?

Šta je Fix Speed klima uređaj?

Taj klima uređaj ima samo jednu brzinu motora kompresora koji ili radi ili se isključi. Funkcionira slično kao ventilatorski grijač koji isključuje grijač kada je željena temperatura postignuta i ponovno ga pali kada temperatura padne na postavljenu razinu.

Šta znači INVERTER?

Inverter tehnologija koristi varijabilnu brzinu broja okretaja motora kompresora slično kao automobil. Jednostavno usporava i ubrzava koliko je potrebno da održite odabranu postavku udobnosti (temperaturu).

Inverterska tehnologija je tehnologija nove generacije, kod koje se brzina kompresora prilagođava potrebama, odnosno, u početku hlađenja radi snagom i do 140 posto, a kako se približava željenoj temperaturi, smanjuje snagu. Time se uštedi i do 40 posto energije u odnosu na neinverterske modele. Osim toga, mnogo su tiše i ugodnije u prostoru jer daju ujednačeniju temeperaturu, bez velikih amplituda. Fix speed klime, s druge strane, imaju samo jedan način rada kompresora – punom snagom ili nikako – što znači mnogo veće temperaturne amplitude. Naravno, sve to znači da su inverteri skuplji, ali na duge staze isplativiji. Dodatna prednost invertera jest u tome što se njima može i grijati i kada su vanjske temperature niže, neke podnose i do -15 stupnjeva Celzija. Inverteri su tiši i mirniji kod rada od konvencionalnih ”fix speed”  klima uređaja s obzirom na način na koji postižu svoju učinkovitost. Inverter tehnologija omogućava precizniju regulaciju sobne temperature bez fluktuacija temperature kao kod fix speed klima uređaja.

Inverter protiv Fix speed:

  • Inverter klima uređaji su približno 30% – 40% efikasniji nego fix speed uređaji (troše manje struje).
  • Inverter uređaji postižu zadanu temperaturu prostora puno brže.
  • Kontrola brzine rada motora kompresora znači i tiši rad uređaja što je posebno važno u poslovnim prostorijama, školama, bolnicama i noću.

Inverter klima uređaji

  • Približno 30% – 40% štedljiviji
  • Povećani ispuh za brže postizanje  željenje temperature.
  • Nakon toga samo regulira ispuh kako bi održavao temperaturu.

Fix Speed klima uređaji

  • Polako dolazi do željene temperature jer je ispuh stalan (fiksiran).
  • Nakon toga se stalno pali/gasi da zadrži temperaturu.

Sve u svemu, ako imate dovoljno navaca DC invertar je Vaš izbor.

inverter-klima

Related News

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!